Zo blijf je zelf de baas over je eigen leven en je emoties: de Vlindermethode

Het laatste jaar heeft ons teruggeworpen op onszelf, op onszelf in het werk, studie, persoonlijk leven. Dat geeft bij heel wat mensen heel uiteenlopende uitkomsten. Sommigen voelen zich blij, opgelucht, relaxed daar waar anderen zich eerder angstig, gelaten of overprikkeld voelen.

Het lijken twee volledig verschillende wegen. De ene weg is gevuld met positieve gedachten, gevoelens en gedrag, terwijl de andere weg gevuld lijkt door allerlei obstakels.
Of we nu eerder te kampen hebben met de positieve of negatieve weg of wisselend van beiden, het maakt niet uit, want er is goed nieuws ongeacht de context waarin we ons bevinden. We kunnen immers onze dagdagelijkse gedachten, gevoelens en gedragingen beïnvloeden.

Er bestaan heel wat methoden, maar voor deze nieuwsbrief deel ik jou mijn favoriete methode, gewoon omdat ze werkt voor iedereen. Ik heb het over de vlindermethode, een techniek van Shapiro die reeds van bij het begin van de coronacrisis werd ingezet bij hulpverleners in Israël en die we al langer kennen. Ik gebruik hem vooral heel graag ter preventie, als positieve zelfbehandelmethode.

2developU - aanbod

Hoe pak je het aan?

$

Om te beginnen is het belangrijk 1 tot 3 vaste momenten per dag uit te kiezen waarop je deze techniek zal toepassen op jezelf. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor het moment waarop je ’s ochtends nog even in bed ligt te snoezen of je kan kiezen voor de momenten net voor etenstijd.

$

Kies vervolgens een positieve boodschap aan jezelf. Je kan voor een vaste of een variabele boodschap kiezen. De vaste boodschap aan jezelf gaat over iets wat je je altijd wil herinneren, net omdat je het soms eens vergeet  en het toch belangrijk is, bijvoorbeeld: ‘Ik ben goed genoeg’, ‘ik mag een eigen mening hebben’…

Kies je voor de variabele oplossing, dan kies je voor een compliment aan jezelf. Bijvoorbeeld: je komt meestal te laat, vandaag niet. Jouw compliment kan dan als volgt klinken: ‘Ik ben fier op mezelf, want ik was stipt aan de startlijn voor de werkmeeting.’

Kies vooral een boodschap waar je iets aan hebt, die tegemoet komt aan wat je nodig hebt en spreek ze uit in een taal die jouw taal is, gebruik je eigen woorden.

$

Als we de momenten hebben gekozen waarop we deze techniek zullen toepassen en we ook de juiste woorden aan onszelf hebben gekozen, dan gaan we over tot de handeling.

 

  1. Zet je neer op een gemakkelijke stoel in een rechte houding en de voeten op de grond.
  2. Kruis je armen over je borst.
  3. Plaats je handen onder het sleutelbeen (dus linkerhand onder rechtersleutelbeen, rechterhand onder linkersleutelbeen).
  4. Zorg dat je vingers zo verticaal mogelijk zijn.
  5. Begin afwisselend te tikken. Het tikken gebeurt afwisselend links en rechts.
  6. Zoek het tempo en de hardheid of zachtheid waarmee je wil tikken. Het is de bedoeling dat het voelt als een knuffel aan jezelf.
  7. Beslis of je je ogen open of dicht wil houden, kies vooral wat jou het meeste op je gemak en veilig doet voelen.
  8. Blijf met je handen afwisselend tikken.
  9. Doe dit enkele minuten of tot je helemaal ontspannen bent.

De herhaling maakt dat je preventief inzet op positiviteit en ontspanning. Je zal merken dat periodes van negatief denken, voelen en doen minder frequent en intens voorkomen. Blijven ze intenser en frequenter dan je zelf verwacht of wil, contacteer ons dan. Hou er rekening mee dat deze methode geen vervanger is voor psychotherapie. Het werkt wel preventief en ondersteunend naast psychotherapie.

Zoek je een aanpak op maat van jouw specifieke situatie?

Bronvermelding

Quinn, G. M.D. (2020). Zelfzorg procedure voor coronavirus. The EMDR Institute of Israel.

Shapiro. F. & Forrest M.S. (2005).  EMDR: vernieuwende therapie tegen angst, stress en trauma. Antwerpen: Garant

Ik spendeer met plezier tijd om deze blog te schrijven. De inhoud mag je gerust gebruiken alleen hou ik van eerlijkheid, erkenning, een mooie balans tussen geven en nemen. Dit wil concreet zeggen dat ik het fijn vindt als je deze blog als bron vermeldt bij het overnemen van inhoud. Dank je wel.