Hoe vind je een goede psycholoog of psychotherapeut? Vier tips!

Je voelt je niet lekker, er is geen lichamelijke oorzaak. En toch kan je dat ongemak zelfs lijfelijk voelen. Geheel eerlijk met jezelf weet je dat je er niet alleen uitkomt. Dat je wel wat hulp kan gebruiken om volledig zicht te krijgen op de oorzaak van je ongemak. Om mogelijkheden te zien om dit ongemak aan te pakken. Je als het ware te verlossen van dat onprettige gevoel dat als een zwarte wolk jouw dag kleurt.

Maar hoe en waar zoek je dan hulp die bij je past? Om het even alledaags te schetsen… Iemand zoeken die even mee kan wandelen op je levenspad is een beetje vergelijkbaar met het zoeken van HET kleedje of HET hemd dat jou als gegoten zit op dat ene feest. Je hebt misschien iets in gedachten of net niet. Je praat erover, je zoekt misschien even op internet of in de winkelstraat? Maar vinden doe je door kledingstukken te passen, ze te voelen aan je lijf, ze nauwlettend te keuren in de spiegel, te vragen aan anderen hoe ze je staan … Soms heb je al prijs in de eerste shop, in je eerste pasbeurt … en soms vraagt het net dat tikkeltje meer geduld…

Zo ook met iemand zoeken die jou kan helpen op jouw unieke, eigenste pad. Doorheen de jaren volgde ik zelf heel wat therapie, luisterde ik veel naar mensen die hulp zochten. Vanuit deze ervaring deel ik wat tips.

2developU - aanbod

Hoe vind je een goede therapeut voor jou: 4 tips

1.

Praat

Heel wat mensen vertrekken met hun vragen bij de huisarts. Meestal vanuit lichamelijke klachten waarvoor geen feitelijke oorzaak is in het lichaam.  Daarnaast het weten dat er een context is die het leven wel iets te lastig maakt. Zoals een te zwaar studiepakket, moeilijke arbeidsomstandigheden, geldzorgen, … Een arts heeft wel ervaringen met hulpverleners en kan deze ervaringen delen los van wat je hier zelf mee wil en doet. Het kan ook helpend zijn jouw vraag naar hulp te delen met een betrouwbaar familielid, collega of vriend. Heus… iedereen loopt wel eens vast en met de succesvolle ervaring van anderen kom je al een heel eind op weg in je eigen zoektocht naar passende hulp.

2.

Maak je eigen top 3:

Schrijf even op wat belangrijk is voor jou in het vinden van hulp. Ik geef wat handvaten:

Korte of lange termijn

Wil je eerder iemand die jou doelgericht en op korte termijn (max 5 sessies) met een specifieke vraag kan helpen? Kies dan voor een coach of een eerstelijnspsycholoog. Weet dat deze hulp even verlichting zal brengen doch meestal geen blijvende langetermijnoplossingen geeft.

Wil je eerder iemand vinden die jou echt leert kennen, jouw bredere context ziet en begrijpt en jou van daaruit kan helpen om je op langere termijn blijvend beter te voelen? Kies dan voor een psychotherapeut. In geval van trauma kies je best geheel specifiek voor een psychotraumatoloog.

Of wil je net iemand die jou zowel kort als lang kan begeleiden? Zoek dan iemand die deze bredere expertise in huis heeft.

Verplaatsing

Wil je liefst thuis blijven zitten tijdens een sessie? Kies dan voor online therapie of een therapeut in een straal van max 10 minuten stappen van je woonplaats. Het zou ook kunnen dat je zeker niemand bekend uit de buurt tegen het lijf wil lopen. Kies dan voor online mogelijkheden of iemand die in een buurt woont waar de kans kleiner is dat mensen jou (her)kennen.

De persoon van…

Bij welke mensen voel je je in het dagdagelijkse leven het meest comfortabel? Net een iets ouder of een iets jonger persoon? Iemand van hetzelfde geslacht? Iemand die jouw levensvisie deelt? Iemand die goed kan luisteren of net eerder spiegelen en confronteren in wat je zegt? Of heb je net eens iemand nodig die geheel anders is dan jij?

3.

Zoek op

Via internet kan je verschillende zoektermen invullen ‘ik zoek hulp’, ‘ik zoek een therapeut’…  Je komt al snel op verzamelwebsites terecht voor psychotherapeuten, psychologen, psychotraumatologen, coaches … Weet dat deze sites vooral een opsomming van mogelijkheden geven maar dat de informatie niet gecontroleerd werd. Je kan de mogelijkheden zelf verifiëren door de ledenpagina van de beroepsvereniging(en) te checken. In dat geval ben je ervan verzekerd dat de persoon een degelijke vooropleiding en voortgezette opleiding geniet en je terecht kan bij een derde indien je van mening bent dat je niet de gewenste hulp krijgt.

Er is niet zoiets als de perfecte psychotherapeut. Je gaat op zoek naar een therapeut  bij wie je het gevoel krijgt dat het “klikt’. Iemand waarbij je je veilig voelt en ruimte voelt om datgene te delen wat je diep vanbinnen voelt.

Naast je eigen inzet is dat immers de meest doorslaggevende factor voor het succes van een therapie: hoe beter de therapeutische werkrelatie tussen jou en je therapeut, hoe beter het therapeutisch resultaat. 

Onderzoek (Flückiger Del Re, e.a.; Horvath, e.a.). heeft aangetoond dat hoe jij je voelt bij de eerste vijf sessies een weerslag geven op het uiteindelijke behandelresultaat. Het is belangrijk van bij het begin eerlijk te zijn met jezelf en de therapeut over hoe je je voelt binnen de sessies.

4.

Feitelijke criteria

Welke feitelijke criteria zijn belangrijk en kan je checken bij de keuze van een therapeut?

  1. De therapeut heeft een basisopleiding als klinisch psycholoog, klinisch orthopedagoog of psychiater of heeft een bachelor of master met ervaring en scholing van voor het jaar 2016 en heeft daardoor verworven rechten.
  2. De therapeut volgde een psychotherapie-opleiding die gegeven werd aan een erkende instelling (i.c. een universiteit of hogeschool).
  3. De therapeut heeft een supervisor, een intervisiegroep en heeft ook al kort en langdurig psychotherapie gevolgd.
  4. De therapeut is lid van één of meerdere erkende beroepsvereniging(en).

Deze feitelijke criteria kan je steeds bevragen bij de psychotherapeut en checken via de websites van de beroepsverenigingen.

In je zoektocht kan het zijn dat je snel iemand ontmoet bij wie je voelt dat deze jou kan helpen. Soms vraagt het wat meer tijd, meer afspraken bij verschillende personen. Weet dat het geheel normaal is, geef de zoektocht vooral niet te snel op.

Zoek je een aanpak op maat van jouw specifieke situatie?

Bronvermelding

Quinn, G. M.D. (2020). Zelfzorg procedure voor coronavirus. The EMDR Institute of Israel.

Shapiro. F. & Forrest M.S. (2005).  EMDR: vernieuwende therapie tegen angst, stress en trauma. Antwerpen: Garant

Ik spendeer met plezier tijd om deze blog te schrijven. De inhoud mag je gerust gebruiken alleen hou ik van eerlijkheid, erkenning, een mooie balans tussen geven en nemen. Dit wil concreet zeggen dat ik het fijn vindt als je deze blog als bron vermeldt bij het overnemen van inhoud. Dank je wel.